Starta eget företag: Steg för steg

Att starta eget företag kan ge frihet och möjlighet att själv styra din ekonomi, men det finns mycket att tänka på. Här går vi igenom processen av att starta eget företag steg för steg och viktiga tips för dig som vill driva eget.

1. Bestäm affärsidé och affärsmodell

Börja med att definiera din affärsidé. Vad ska du erbjuda? Vem är din målgrupp? Hur tänker du tjäna pengar? En tydlig affärsmodell är av yttersta vikt och ökar chanserna för framgång.

2. Registrera företaget

För att starta eget företag måste du registrera företaget hos Bolagsverket. Du kan välja mellan flera olika bolagsformer.

Enskild firma

Enskild firma är den enklaste bolagsformen att starta. Den passar bäst för en person som vill driva verksamhet utan komplicerad administration. Fördelen är att det inte krävs något startkapital, men du är personligt ansvarig för företagets skulder. Det innebär att om företaget går dåligt, kan dina privata tillgångar påverkas. Du deklarerar företagets resultat i din privata deklaration och betalar egenavgifter.

Aktiebolag

Ett privat aktiebolag kräver ett startkapital på 25 000 kr. Är det ett publikt bolag krävs istället ett startkapital på 500 000 kr. Fördelen med ett aktiebolag är att bolaget är en egen juridisk person, vilket betyder att du som ägare inte är personligt ansvarig för skulder utöver insatt kapital. Aktiebolag kan vara mer fördelaktigt för större verksamheter eller om du planerar att ta in investerare. Dessutom ger aktiebolagsformen ofta högre trovärdighet gentemot kunder och samarbetspartners. Bolagets vinst beskattas separat, och ägaren tar ut lön.

Handelsbolag och kommanditbolag

Ett handelsbolag drivs av minst två personer. Bolagsmännen är personligt ansvariga för företagets skulder, vilket kan innebära en ekonomisk risk. Ett kommanditbolag fungerar liknande, men har två typer av delägare: en komplementär som har fullt ansvar och en kommanditdelägare som endast ansvarar för sitt insatta kapital. Handelsbolag kan vara fördelaktigt om man driver företag tillsammans med en partner men vill undvika det högre startkapitalet som krävs för aktiebolag.

3. Skapa en affärsplan

I samband med att du ska starta eget företag är ett tips att lägga mycket kraft på din affärsplan. En noggrant genomförd affärsplan hjälper dig att strukturera företagets strategi.

Planen bör innehålla:
Mål och vision.
Konkurrentanalys.
Marknadsföringsstrategi.
Budget och finansiering.

En väl genomarbetad affärsplan kan vara avgörande om du söker lån eller bidrag.

4. Finansiering och bidrag för att starta eget företag

Att komma igång med verksamheten kräver kapital. Många som väljer att starta eget företag söker bidrag eller lån.
Här är några alternativ:
Starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen för arbetslösa.
ALMI-lån för småföretag.
Riskkapital och affärsänglar eller annan typ av kapitalanskaffning för snabb växt.

Bidrag för att starta eget företag från Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingens bidrag för att starta eget företag är ett ekonomiskt stöd för arbetslösa som vill driva företag. För att vara berättigad måste du vara inskriven hos Arbetsförmedlingen och uppfylla vissa kriterier, såsom att affärsidén bedöms vara hållbar och att du inte har pågående anställning. Bidraget ges i upp till sex månader och motsvarar ersättningen från a-kassan.

Processen för att få bidraget:
1. Boka ett möte med Arbetsförmedlingen och presentera din affärsidé.
2. Gör en affärsplan och budget.
3. Få affärsplanen granskad av Arbetsförmedlingen och eventuell extern expert.
4. Godkänns ansökan kan du få stöd i upp till sex månader.
5. Bidraget kan kombineras med rådgivning från en företagsmentor för att öka chanserna för en hållbar verksamhet.

5. Registrera F-skatt och moms

För att kunna fakturera genom ditt företag behöver du F-skatt. Om du förväntar dig en omsättning över 80 000 kr per år måste du registrera dig för moms. För att registrera F-skatt ansöker du via Skatteverkets e-tjänst på verksamt.se. Du behöver ange uppgifter om din verksamhet och förväntad omsättning.

6. Bygg en digital närvaro

En hemsida och sociala medier är viktiga för att nå kunder. Se till att ha:En enkel och professionell hemsida.Aktiv närvaro på relevanta sociala medier.SEO-optimerat innehåll för att synas på Google.

7. Bokföring och redovisning

Som företagare är du skyldig att sköta din bokföring enligt rådande lagar. Enskilda firmor kan använda förenklat bokslut, medan aktiebolag har mer omfattande krav. Du kan sköta bokföringen själv eller anlita en redovisningsbyrå.

Sammanfattning

Att starta eget företag kräver planering och strategi. Genom att följa dessa steg kan du bygga en stabil grund för ditt företag. Se över finansieringsalternativ, marknadsför dig digitalt och ha en tydlig affärsmodell för bäst resultat.