NASDAQ

En av världens mest inflytelserika börser

Oavsett om du är intresserad av aktiehandel eller inte har du troligtvis hört talas om NASDAQ. Sett till värdet av sina värdepapper är NASDAQ USA:s näst största börs, endast toppad av New York Stock Exchange (NYSE). På denna börs kan du hitta flertalet välkända index, så som NASDAQ Composite och NASDAQ 100, och handla med flertalet av de största aktierna. 

På NASDAQ-börsen finns ett särskilt fokus på teknologiföretag. Totalt innehåller börsen cirka 3 200 noterade bolag, däribland några av de absolut största inom kategorin teknologi, så som Apple, Google och Microsoft.

Historien bakom NASDAQ-börsen

NASDAQ grundades av en grupp lokala aktiemäklare år 1971 och har sin bas på självaste Times Square i New York. Till en början gick denna börs under namnet National Association of Securities Dealers Automated Quotations, men går numera under den något mer smidiga förkortningen.  

Ända sedan starten har denna börs särskilt sig från övriga. Börsen blev nämligen den första i världen att vara helt och hållet elektronisk. Tidigare var det vanligt att aktiehandel gjordes via utrop. På NASDAQ-börsen sköttes dock all handel via ett dator- och telefonbaserat handelssystem. Nu för tiden ser processen annorlunda ut och aktiehandel sker med hjälp av automatiska handelssystem.

Index på NASDAQ-börsen

Den som är aktieintresserad tenderar att noggrant hålla kollpå aktieindex. Ett aktieindex visar nämligen utvecklingen på en specifikmarknad i syfte att jämföra och mäta aktiernas prestation. Två av de mestinflytelserika indexen heter NASDAQ Composite och NASDAQ 100.

NASDAQ Composite

NASDAQ Composite är ett av världens största index för aktier, och är denna börs primära index. Detta index är hem till över 3 000 aktier som följs noggrant av investerare världen över, framför allt inom teknologi. Tillsammansmed Dow Jones Industrial Average och S&P 500 är NASDAQ Composite ett av USA:s mest följda aktieindex.

NASDAQ 100

NASDAQ 100 är namnet på en av de mest välkända underkategorierna till NASDAQ Composite. Namnet på detta index grundar sig i att det består av de 100 största bolagen listade på världens näst största börs. I detta index inkluderas aktier från flertalet branscher, så som teknologi, detaljhandel, bioteknik och telecom.

NASDAQ OMX Nordic, Stockholm - Stockholmsbörsen


Denna New York-baserade börs är inte endast verksam i USA, utan även i Norden och Baltikum. Sedan 2008 ingår Stockholmsbörsen i Nasdaq Inc.. Det egentliga namnet på Stockholmsbörsen är därför NASDAQ OMX Nordic, Stockholm. I dag finns drygt 300 bolag som har sina aktier noterade på denna börs.

NASDAQ:s öppettider

Aktiehandel kan enbart ske under börsens öppettider. Tiderna för öppning och stängning är därför av stort intresse. Vill du handla med aktier vid annan tidpunkt än börsens öppettider kommer din köporder normalt läggas närmarknaden öppnar igen. 

Tiderna nedan anges i svensk tid. Notera att öppettider kan avvika beroende på exempelvis helgdagar eller högtider.

USA

Öppnar: 15.30
Stänger: 22.00

Stockholm

Öppnar: 09.00
Stänger: 17.30